
Υπερέμεση της κύησης
Η υπερεμεση της κυήσης είναι διαταραχή στην εγκυμοσύνη που επηρεάζει το 1-3% των εγκύων. Χαρακτηρίζεται από έντονη ναυτία και εμέτους όπου μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία.
Η πρωινή αδιαθεσία είναι πολύ κοινή στις εγκυμονούσες ειδικά το πρώτο τρίμηνο. Περίπου 8 στις 10 έγκυες γυναίκες μπορεί να νιώσουν πρωινή αδιαθεσία (ναυτία, εμετοί). Τα περισσότερα συμπτώματα βελτιώνονται όσο αυξάνεται η εβδομάδα κύησης.
Αυτή η διαταραχή δεν εμφανίζεται μόνο τα πρωινά, Δεν είναι απλά πρωινή αδιαθεσία!
Η σοβαρή ναυτία και οι συνεχείς εμετοί διαρκούν όλη την μέρα και νύχτα. Αυτές οι γυναίκες δεν μπορούν να φάνε ή να πιούνε κάτι. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση, την διαταραχή των ηλεκτρολυτών μέχρι και το 5% της απώλειας του βάρους σας κτλ.
Πως δημιουργείται;
Δεν βρέθηκε ακόμη το αίτιο αυτής της διαταραχή ή γιατί μερικές γυναίκες το έχουν και μερικές όχι.
Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης αφού συνδέεται η ορμόνη HCG με την ναυτία/ εμέτους. Λόγω αυτού γυναίκες που κυοφορούν περισσότερο από ένα μωράκι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπερέμεση της κύησης.
Άλλα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να είναι και κληρονομικό. Δηλαδή αν το είχε πάθει η μητέρα σας ή η αδερφή σας έχεις πιθανότητα να το πάθετε. Ακόμη αν το είχες σε προηγούμενη εγκυμοσύνη σου πιθανόν να το έχεις και σε επόμενη.
Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι οι έμετοι όπου μπορεί μια γυναίκα να κάνει 20 φορές την μέρα ή και περισσότερες. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αδυναμία, ζαλάδα, χαμηλή αρτηριακή πίεση και μειωμένη ανάγκη για να ουρήσετέ. Συνήθως τα ούρα σε αυτή την περίπτωση έχουν έντονο χρώμα και μυρωδιά.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η διάρκεια της υπερέμεσης της κύησης δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα ξεπεραστεί, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και την γέννηση του μωρού σας, όμως μετά την 20η εβδομάδα το πιθανότερο να καλυτερέψουν τα συμπτώματα.
Πως να το αντιμετωπίσω;
Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετέ άμεσα με τον πάροχο φροντίδας σας (μαία/ιατρό) για να προλάβετέ την αφυδάτωση και να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ανάλογα με τα συμπτώματά σας θα επιλεχθεί ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της διαταραχής.
Σε μερικές περιπτώσεις συνταγογραφούνται φάρμακα για να μειωθούν τα συμπτώματα (αντιεμετικά).
Προσοχή δεν πρέπει να πάρετε φάρμακα μόνες σας γιατί μπορεί να επηρεάσουν την μετέπειτα εγκυμοσύνη ή το μωράκι στην κοιλιά σας!
Επισκεφθείτε το για να μάθετε περεταίρω πληροφορίες για τα φάρμακα και αν είναι ασφαλές κατά την εγκυμοσύνη.
Θα επηρεάσει το μωρό μου αυτή η διαταραχή;
Αν υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση είναι απίθανο να επηρεαστεί το μωράκι σας.
Αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση και χάσετε πολύ σωματικό βάρος υπάρχει πιθανότητα το μωράκι σας να γεννηθεί με μικρότερο βάρος γέννησής από το αναμενόμενο(χαμηλό βάρος γέννησης).
Μπορεί να είχες φανταστεί αλλιώς την εγκυμοσύνη σου και η εμπειρία σου να επηρεαστεί από αυτή την διαταραχή.
Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι γιατί υπάρχει πιθανότητα να χρειαστείς να κάνεις έμετο ή να σκεφτείς να το κρατήσεις μόνο για τον εαυτό σου αυτό που σου συμβαίνει ή να είσαι μπερδεμένη ή να σκέφτεσαι πως θα πάει η υπόλοιπη εγκυμοσύνη σου, μην τον κρατάς μέσα σου. Επικοινώνησε με την μαία ή τον ιατρό σου και πες τους πως νιώθεις.
Δεν είσαι μόνη!